Η Φωτογραφική παρουσίαση των θεμάτων της Αργολίδος, Αργολικός Παλμός studiopressbg@gmail.com
Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024
UNESCO: Στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι δολοφονίες δημοσιογράφων διεθνώς μένουν ατιμώρητες
Η συντριπτική πλειονότητα των φόνων δημοσιογράφων σε διεθνή κλίμακα μένει απόλυτα ατιμώρητη, στηλιτεύει η UNESCO σε έκθεσή της ενόψει της διεθνούς ημέρας για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα αυτής της φύσης.
«Το 2022 και το 2023, δολοφονείτο ένας δημοσιογράφος κάθε τέσσερις ημέρες, απλούστατα επειδή έκανε την απαραίτητη δουλειά του σε αναζήτηση της αλήθειας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν θα λογοδοτήσει ποτέ κανείς για τους φόνους αυτούς», καταγγέλλει η γενική διευθύντρια της Εκπαιδευτικής, Επιστημονικής και Επιμορφωτικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών, η Οντρέ Αζουλέ, στην έκθεση.
Το 85% των φόνων δημοσιογράφων που κατέγραψε η UNESCO από το 2006 θεωρούνται ανεξιχνίαστοι, εξηγεί το κείμενο.
Μπροστά σ’ αυτό το τρομακτικά υψηλό «επίπεδο ατιμωρησίας», η οργάνωση παροτρύνει τα κράτη να «αυξήσουν τις προσπάθειές τους».
Κατά τη διάρκεια των δυο ετών που καλύπτει η έκθεση της UNESCO (2022-2023), δολοφονήθηκαν 162 δημοσιογράφοι, σχεδόν οι μισοί σε χώρες όπου εκτυλίσσονται ένοπλες συρράξεις.
Το 2022, η χώρα που κατέγραψε τον βαρύτερο απολογισμό των εγκλημάτων της συγκεκριμένης φύσης ήταν το Μεξικό, με 19 υποθέσεις. Ακολούθησε η Ουκρανία, όπου καταγράφτηκαν 11 δολοφονίες δημοσιογράφων.
Το 2023, «ήταν το κράτος της Παλαιστίνης αυτό όπου καταγράφτηκε ο μεγαλύτερος αριθμός φόνων: 24 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν», συνεχίζει η έκθεση.
Η Παλαιστίνη έγινε κράτος-πλήρες μέλος της UNESCO το 2011.
Η έκθεση επισημαίνει πως γενικά, καταγράφεται «αύξηση του αριθμού των φόνων» δημοσιογράφων «σε εμπόλεμες χώρες».
Ντόπιοι δημοσιογράφοι μετατρέπονται σε θύματα «του 86% των δολοφονιών που συνδέονται με την κάλυψη ένοπλων συρράξεων», τονίζει το κείμενο.
Εξάλλου, η οργάνωση τονίζει πως «δημοσιογράφοι συνεχίζουν να δολοφονούνται μέσα στα σπίτια τους ή κοντά στα σπίτια τους», γεγονός που «εκθέτει τις οικογένειές τους σε τεράστιο κίνδυνο».
Σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν κάλυπταν «το οργανωμένο έγκλημα», υποθέσεις «διαφθοράς», ή έχασαν τη ζωή τους «κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ σε διαδηλώσεις», επισημαίνει η UNESCO.
Πολύ περισσότερο απ’ ό,τι προηγούμενα χρόνια, το 2022 γυναίκες μπήκαν στο στόχαστρο δολοφόνων δημοσιογράφων. Η έκθεση κάνει λόγο για δέκα τέτοιες υποθέσεις τη συγκεκριμένη χρονιά.
Στα θύματα συγκαταλέγονταν η Μαρία Γουαδαλούπε Λούρδες Μαλδονάδο Λόπες, η οποία δολοφονήθηκε από ένοπλο στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, καθώς και η Σιρίν Αμπού Άκλεχ, η οποία έπεσε νεκρή κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές από τις μεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο, από το απόγευμα στα δυτικά ηπειρωτ...
-
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια με τοπικές βροχές αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στα δυτικά, τα κεντρικ...
-
Πυκνός καπνός από εργοστάσιο επεξεργασίας πυρήνα στην παραλιακή Ναυπλίου Νέας Κίου στην Αργολίδα ,Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024
-
Μεγαλόσωμη κάμπια το είδος Hippotion celerio σε τοποθεσία στη φύση του Ναυπλίου, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024. Είναι μια κάμπια που γίνεται ...
-
Θλίψη και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες με εκατοντάδες νεκρά πουλιά που εντοπίστηκαν στην παραλιακή οδό Ναυπλίου - Νέας Κίου στο ύψος ...
-
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου η εκδήλωση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας Κιβερίου την Δευτέρα 11 Νοε...
Μπορείτε να επικοινωνείτε στο email
bougiotispress@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου